Tenniskids

Wij zijn als tennisschool bekend met Tenniskids. Alle leraren hebben deze cursus gevolgd en volgen nauw de ontwikkelingen hiervan. En passen deze oefenvormen en methodes toe in de jeugdlessen.

Tennisschool First Point gebruikt voor alle  jeugdlessen (en soms ook beginnende volwassenen) goedgekeurde KNLTB stage 1,2, of 3 tennisballen. Dit omdat de speler veel meer controle zal hebben over de bal en de techniek dan uiteraard sneller onder de knie zal krijgen.

Waarom is Tenniskids belangrijk?
Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langste bezig met ballen rapen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk! Een stimulerend Tenniskidsprogramma dat speciaal is ontworpen voor kinderen zal de mogelijkheid bieden tennis op een ´toffe´ manier te leren, tennis is namelijk fun!

Kids leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Daarbij spelen ontdekken en verwonderen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases maken dat de kids worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.

Rood

In Rood spelen kinderen op een miniveld.

 • Bij Rood speel je een wedstrijd tot de 7 punten. ∙
 • Er is een normale telling (1, 2, 3). De speler die het eerst 7 punten haalt wint de wedstrijd (7 - 6 is einde partij).
 • Je serveert om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit). Als de eerste poging fout gaat, mag er nog een keer geserveerd worden.
Oranje

In Oranje spelen de kinderen op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline. Bij een dubbelpartij tellen de tramrails (de extra strook aan beide zijkanten van de baan) ook mee.

 • Een wedstrijd in Oranje bestaat uit 4 gewonnen games.
 • Een game win je door 4 punten te winnen. De telling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game.
  Bij de stand 40 - 40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op.
  De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
 • Bij een 3 - 3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld.
 • Bij een oneven gamestand wissel je van speelhelft.
 • Je serveert om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit).
  Als de eerste poging fout gaat, mag er nog een keer geserveerd worden
Groen

In Groen spelen de kinderen op een hele baan. Bij een dubbelwedstrijd tellen de tramrails (de extra strook aan beide zijkanten van de baan) ook mee.

 • Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4 - 2 of 5 - 3).
  Een game win je door 4 punten te winnen.
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40 - 40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
 • Bij 4 - 4 in de game speel je een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten):
  - De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
  - Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
  - Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak.
  De set is dan gewonnen met 5 - 4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
 • Als het 1 - 1 in sets staat, speel je een beslissende tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
 
 • In Rood spelen kinderen alleen enkelpartijen

 • In Oranje en Groen spelen de kinderen enkel- en dubbelpartijen.

Kia Tenniskids competitie
De Kia Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie. In totaal doen zo’n 25.000 kinderen mee aan de leukste competitie van het jaar! Opgeven voor de Kia Tenniskids competitie gaat via de tennisvereniging, bijvoorbeeld bij de tennisleraar of de jeugdcommissie.

Groene competitie
 • Een competitiedag bij Groen duurt ongeveer 3 uur.

 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers. Meisjes en jongens spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.

 • Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld.

 • Alle wedstrijduitslagen worden weergeven op de website MijnKNLTB.nl. Het team dat aan het einde van de competitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.
Rode competitie
 • Kinderen spelen in de Rode competitie korte wedstrijden. Een competitiedag duurt gemiddeld 1 uur.

 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.

 • Een competitieteam kan de winnaar van de dag worden.
Oranje competitie
 • Een Oranje competitiedag duurt maximaal 2 á 2½ uur.

 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.

 • Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar. Op de website MijnKNLTB.nl vind je de wedstrijdresultaten.Tenniskids toernooitjes
Tenniskids toernooitjes In de weken dat er geen competitie is, organiseren verenigingen vaak een Tenniskids toernooitje. Tijdens een Tenniskids toernooitje worden korte partijtjes gespeeld. Kinderen ontmoeten kinderen van andere verenigingen en leren steeds beter tennissen. Het maakt niet uit of een kind al lang tennist of net begonnen is, de Tenniskids toernooitjes zijn er voor iedereen!

Toernooitjes in Rood en Oranje zijn meestal 1-daagse toernooitjes, terwijl toernooitjes in Groen ook regelmatig over meerdere dagen verspreid zijn. Ook zijn Groene toernooitjes soms gekoppeld aan een Open Junioren toernooi. De toernooitjes vinden op verschillende momenten plaats op veel verschillende locaties in het land. Tijdens een toernooitje speelt een kind een enkel- en/of een dubbelwedstrijd.

Inschrijven
Wil je weten welke toernooitjes er bij jou in de buurt georganiseerd worden? Kijk op MijnKNLTB.nl of toernooi.nl. Ook de tennisleraar kan meer informatie geven over leuke toernooitjes in de omgeving. Om je in te schrijven voor een toernooitje heb je een bondsnummer nodig.